Paardencoaching

Paarden zijn een zuivere en pure spiegel zonder oordeel

Paardencoaching:

Paard en coaching gaan goed met elkaar samen. Juist omdat paarden vluchtdieren zijn, ligt de kracht van het individu in de kracht van de groep. Diezelfde kracht zorgt ervoor dat deze dieren het groepsbelang altijd voor het individuele belang stellen. Hun voelsprieten staan dus zeer gevoelig afgestemd op hun omgeving. In de coaching zorgt dit voor een neutraal en zuiver beeld. Paarden spiegelen wat ze zien, voelen en horen. Het dier geeft puur terug wat hij ervaart en wat hij ziet wat er wel en niet gebeurt. Doordat paarden spiegelen wat ze zien en ervaren, ook juist datgene wat niet wordt gezegd maar wel aanwezig is in je onderbewuste, kun je door deze manier van coachen nieuwe inzichten krijgen. Het spiegelen met paarden kan confronterend zijn. Toch is het coachen met paarden – doordat er geen waardeoordeel gegeven wordt – tegelijkertijd een zeer vriendelijke manier van coaching. Ook wanneer je niet goed onder woorden kunt brengen wat er aan de hand is, is paardentherapie een fijne oplossing. Op deze manier krijg je toch een mogelijkheid om tot de kern te komen. Paarden oordelen niet, ze reageren slechts op dat wat er, in het moment, speelt.
Bovendien geven deze dieren veel steun en onvoorwaardelijke liefde.

 

 

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is niet het coachen van paarden maar het coachen van mensen door gebruik te maken van paardenspiegeling. Met paardencoaching wordt iemand dus gecoacht met behulp van een paard. Paarden zijn heel goed in het spiegelen van emoties, voelen energie feilloos aan en scannen continue de lichaamshouding van de ander. Met behulp van het spiegelend vermogen van een paard en een juiste vertaling daarvan door de paardencoach kan iemand zich bewust worden van zijn of haar gedrag. Paarden spiegelen immers gedrag en emoties waardoor mensen echt in contact kunnen komen met hun eigen ik.
Mensen kunnen zich bewust worden van belemmerende factoren, drijfveren en sturingsmechanismen. Door deze bewustwording wordt duidelijk wat iemand zou kunnen veranderen of welke doelen gesteld kunnen worden.

Wat kan paardencoaching voor jou betekenen?

Bij paardencoaching voert de persoon die gecoacht wordt opdrachten uit met een paard. Er wordt niet op het paard gereden, dus het zijn opdrachten waarbij je vanaf de grond naast, voor of in de buurt van het paard bent. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben. Mocht je het heel spannend vinden… geen probleem, geef dit gewoon aan, we vinden dan samen een een manier om te coachen waar jij je veilig bij voelt. Paarden kunnen niet praten zoals mensen, maar communiceren voortdurend met elkaar. En dat doen ze bij een paardencoach sessie ook met jou. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht, enz. En uit recent onderzoek is wetenschappelijk aangetoond dat paarden zelfs in staat
zijn positieve en negatieve gezichtsuitdrukkingen van mensen te onderscheiden.

Middels de feedback die het paard jou geeft bij een paardencoachsessie krijg je bijvoorbeeld (meer) inzicht in je eigen manier van handelen, je gedrag of je overtuigingen. En dat is handig, want met behulp van een professionele paardencoach kan dit vervolgens weer vertaald worden naar jouw dagelijkse praktijk. Je wordt je veel meer bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je misschien kunt of wilt veranderen.

Individuele coaching:

Een sessie paardencoaching voor volwassenen duurt ongeveer 1 – 1,5 uur.
De sessie begint met een uitleg over de werking van paardencoaching en korte intake over jouw vraag of thema. Vrijwel direct ervaar je wat er gebeurt tussen jou en het paard! Vervolgens gaan we dieper in op jouw vraag of thema, we kijken wat je gewenste doel is en welke obstakels jij nog van binnen ervaart. Samen met het paard kijken we en zoeken we naar de weg naar jouw geluk, hulpbronnen en innerlijke rust.

Aan het eind van de sessie evalueren we kort de ervaring en ronden we de sessie af.

Voorbeelden van een thema/hulpvraag zijn:

 • Bewustwording van je innerlijke houding en patronen
 • Inzicht krijgen in communicatieve vaardigheden, lichaamstaal
 • Het stellen van grenzen en doelen
 • Keuzes maken
 • Herkennen van faalangst / onzekerheid
 • Onrust, opgejaagd gevoel, veel piekeren, stress
 • Angsten
 • Burn-out klachten
 • Inzichten bij problemen in de relatiesfeer

Het niet vooraf kenbaar maken van een eventuele hulpvraag doet niets af van de effectiviteit van het paardencoachen. Je zal merken dat tijdens het coachen met het paard zich vanzelf onderwerpen of thema’s aandienen die direct herkenbaar zijn.

Individuele sessie paardencoaching voor kinderen, tieners, pubers:

Een sessie voor kinderen, tieners of pubers duurt ongeveer 45 minuten tot maximaal een uur. Op basis van de vraag van het kind/tiener of puber, bijvoorbeeld over: faalangst, pestgedrag, assertiviteit gaan we praktisch aan de slag. Het kind gaat samen met de pony nieuw gedrag uitproberen. Er wordt niet paardgereden, het is gewoon lopend op de grond. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben.

Op een leuke ontspannen manier wordt er gewerkt aan persoonlijke thema’s.

Workshop met vriend(inn)en/collega’s/netwerk:

Je wilt met een eigen groep komen met vrienden/vriendinnen/collega’s etcetera. Je wilt een workshop waarin je plezier, gezelligheid wilt afwisselen met diepgang en iets leren over jezelf. Groepsomvang tussen 4 – 10 personen (meer personen in overleg). In deze workshop Paardencoaching ontvangt iedere deelnemer een korte sessie paardencoaching. Duur van de workshop 2,5 – 3 uur. Kosten per deelnemer zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Wij zorgen altijd voor koffie/thee en lekkers. Datum in overleg. Wil je een aangepast, korter of langer programma of hebben jullie een bepaald budget? Neem gerust contact op en informeer naar de mogelijkheden. Het thema van deze workshop is vooral FUN!

Teamcoaching

Teamcoaching met behulp van paarden is een ontzettende leuke activiteit om te ondernemen! Een teamcoaching wordt altijd op maat gemaakt. Zo wordt het een intensieve teamtraining waar de deelnemers veel plezier aan beleven, of een teamuitje waar je ook nog wat van leert. Een team of groep werkt vanuit een tevoren zorgvuldig geformuleerde coachvraag of thema, zowel individueel als in teamverband. Lukt het je om met minimale middelen en zonder dwang het paard achter je aan te laten lopen en daarbij tempo en richting aan te geven? Kun jij het paard zonder trekken en sleuren door een parcours leiden? Hoe communiceer jij, ben je een leider?

Je kunt bijvoorbeeld werken aan de volgende thema’s:

 • verbeteren onderlinge communicatie en samenwerking
 • helder krijgen van de individuele en teamkwaliteiten
 • klantgerichtheid
 • verkrijgen van meer saamhorigheid en verbinding
 • laten samenwerken van mensen vanuit verschillende discipline’s/werkvelden
 • vinden van aanknopingspunten om verder te gaan na een conflictsituatie
 • omgaan met weerstand
 • een dag waarin kwaliteiten, talenten naar voren mogen komen
 • neuzen dezelfde kant op krijgen na meerdere reorganisaties leiderschap
 • hoe ben jij in contact
 • grenzen stellen
 • stappen zetten, keuzes maken

 

Of een gewoon dagje uit met het team waarbij gezelligheid en ontspanning centraal staat.

Kortom, hele uiteenlopende thema’s. Samen met jou als opdrachtgever bepalen we de kern van het programma en vullen we de dag of een dagdeel met verschillende opdrachten met de paarden. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben, het is laagdrempelig en veilig.

Coaching met eigen paard!

Je hebt een persoonlijke vraag over jezelf, bijvoorbeeld over je leven, de verbinding met je paard of over je werk, ga dan de uitdaging aan en boek een paardencoachingsessie samen met je eigen paard op je eigen locatie.

Kosten 95,- euro bij een sessie van 2 uur. Let wel: dit is inclusief reiskosten tot 25 km. E.e.a. in overleg.

Andere mogelijkheden…..

Natuurlijk zijn andere workshops, presentaties, demonstraties mogelijk. In overleg met de opdrachtgever stellen we een mooi programma samen.

Tarieven

 

 

 

 

 

 • Individuele coaching: 97,50 per sessie (ca. 1,5 uur)
 • Kindercoaching 65 euro per sessie (ca. 1 uur)
 • Duo sessie 150 euro (ca. 1 tot 1,5 uur)
 • Groepen tot 4 personen: 80,00 per persoon (max. 3 uur)
 • Groepen 6-10 deelnemers: 45 euro per persoon (3 uur)
 • Coachen met eigen paard; 95,- euro bij een sessie van 2 uur. Let wel: dit is inclusief reiskosten tot 25 km. E.e.a. in overleg
 • Voor teamcoaching gelden tarieven op maat, afhankelijk van het aantal personen en de duur van de sessie.

Prijzen zijn inclusief koffie/thee en wat lekkers.

Een lunch kan op aanvraag verzorgd worden.